Om mig

Mitt namn är Gissur Ó Erlingsson. Jag är filosofie doktor i statsvetenskap, med doktorsexamen från statsvetenskapliga institutionen i Lund. Där disputerade jag på avhandlingen Varför bildas nya partier?  år 2005. Docent sedan 2011 vid Linköpings universitet, och ”biträdande professor” sedan 2016. I dag är jag aktiv som forskare vid Centrum för kommunstrategiska studier.

Mina forskningsintressen är huvudsakligen:gissur9

  • Politiska partier, politikens villkor, och den representativa demokratins utmaningar (framför allt deltagande i politiska partier och vad som gör att människor väljer att ta ytterligare ett steg och bli förtroendevalda; och vad det är som gör att de i förekommande fall väljer att lämna politiken i förtid).
  • Korruption, rättssäkerhet och maktmissbruk i mogna demokratier, i synnerhet hur ämbetsmannaetik, granskning och ansvarsutkrävande fungerar på lokal nivå.
  • Kommunstrukturens utmaningar, mer precist vad som förklarar sökande efter kommundelningar, kommunsammanläggningar samt ändrad uppgiftsfördelning mellan framför allt stat och kommun.
  • Den högre utbildningens villkor. Hur förmår vi egentligen upprätthålla kompetensförsörjning från universitet och högskolor till omkringliggande samhälle, när sammansättningen av studenter förändras och villkoren för universitetslärare blir allt mer ansträngda?

***

Jag sköter den nebulösa tredje uppgiften bl.a. genom att skriva bloggposter på Politologerna, och har tidigare också bloggat på Inslag. Utöver detta, har jag varit fast/återkommande krönikor på Dagens Samhälle, Södermanlands Nyheter och Eskilstuna-Kuriren. Sedan föreläser jag en hel del, framför allt om den lokala demokratins utveckling och tillstånd, förtroendevaldas villkor, och om korruption/korruptionsbekämpning på lokal nivå i mogna demokratier.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s