Krisar verkligen demokratin (uppföljning)?

För knappt två månader sedan hade jag en sak borta på Arena Essä som (grundat i hyfsat mycket data) resonerade i termer av att ”visst, demokratin är kanske inte i toppform, men kris är väl rimligen ett allt för starkt ord?”

Förutsägbart nog, fick jag se kommentarer av typen att jag var naiv (eller något insinuant eller grövre). Nå, förstås och inget jag ligger sömnlös över och så är det nu en gång att dryfta teser i offentligheten.

Hursomhelst – apropå just demokratins påstådda kris, har UCLA-professorn Daniel Treisman skrivit några rader på temat ”Is Democracy in Danger? A Quick Look at the Data” Också han ger sig i clinch med idén om att demokratin är på dekis, och finner detta (abstract):

Influential voices in academia and the media contend that democracy is in decline worldwide and threatened in the US. Using a variety of measures, I show that the global proportion of democracies is actually at or near an all-time high; that the current rate of backsliding is not historically unusual; and that this rate is well explained by the economic characteristics of existing democracies. I confirm that breakdowns tend to occur in countries that are poor, have had relatively little democratic experience, and are in economic crisis. Extrapolating from historical data, I show that the estimated hazard of failure in a democracy as developed and seasoned as the US is extremely low—far lower than in any democracy that has ended in the past. Some suggest that undemocratic public attitudes and erosion of elite norms threaten US institutions, but there is little evidence that these factors cause democratic breakdown. While deterioration in the quality of democracy in countries such as Hungary and Poland is itself cause for concern—as is the reversion to authoritarianism in Russia and Turkey—alarm about a global slide into autocracy is inconsistent with current evidence.

Edit: se även här ”Is democracy actually in retreat? There´s some evidence to the contrary” (från april, 2018).

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s