Working paper: Bristfällig efterlevnad av offentlighetsprincipen

De senaste veckorna har offentlighetsprincipen hamnat i strålkastarljuset. Nyligen återfanns ett debattinlägg i Dagens Samhälle som krävde en moderniserad och starkare offentlighetslagstiftning. Och för ett tag sedan skrev Peter Wolodarski om hur UD försvårat granskning på följande sätt:

Att begära ut handlingar från UD var som att fastna i en evighetslång passkontroll. Tryckfrihetsförordningens bestämmelser om ”skyndsamhet” framstod som ett skämt. I praktiken försvårades arbetet med att granska regeringen … [O]m inte regeringen lever upp till offentlighetsprincipen, kan man då förvänta sig att någon annan myndighet ska göra det?

I ett nytt Working Paper, ”Easier said than done? Implementing RTI-legislation in Sweden” fördjupar jag och Emanuel Wittberg oss i det problem Wolodarski sätter fingret på: det verkar faktiskt vara ett rätt så allmängiltigt problem ute i svenska förvaltningsapparater att klara av att efterfölja offentlighetsprincipen. Efter att ha begärt ut handlingar från 462 kommunala förvaltningar och offentligt ägda bolag, fann vi att omkring hälften inte efterlever skyndsamhetskravet.

Wolodarskis resonemang och våra resultat väcker en viktig fråga. Är det allra mest angeläget att stärka lagstiftningen, eller, borde vi kanske börja med att jobba hårdare med att få våra förvaltningar att efterleva den lagstiftning som trots allt redan finns? I det korta perspektivet, skulle jag satsa mina slantar på det senare (där den enklaste åtgärden är att regelverket är känt i hela organisationen…). I det längre perspektivet skulle vi åtminstone behöva låta lagstiftningen hänga med i samhällsutvecklingen, framför att offentlighetsprincipen bör gälla där kommunal kärnverksamhet lagts ut på entreprenad och/eller finansieras av skattekronor.

EDIT (2017-11-25). Av dessa forskningsresultat, blev det en debattartikel, publicerad på Publikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s